fbpx

Produženi boravak i kreativan prostor za učenje i druženje

20 stvari koje smo naučili u 2020.

Nama je 2020. godina donela veliku radost u vidu otvaranja produženog boravka za decu – Studio Nered – i posebno se ovako javno zahvaljujemo našim porodicama i prijateljima koji su podržali našu hrabrost ili ludost da u doba korone oživimo naš mali svet za decu, za buduće velike ljude.

Da nas dve nismo imale cilj, tj. da nismo imale želju da stvorimo jedno lepo, opušteno i prijatno okruženje za našu i tuđu decu, svega ovoga ne bi bilo.

Jedna ideja postala je želja, jedna želja postala je ujedno i strah i ambicija, a taj strah nas je doveo upravo ovde. Vredelo je svakog stresa i iščekivanja.

Zahvalne smo našim saradnicima koji su nam pomogli i, naravno, roditeljima, koji su čuvanje deteta poverili nama.

Kada roditelj kaže: ,,Hvala vam na sreći i energiji koju prenosite na naše dete i koje ona sa radošću na nas prenosi”, e to je upravo ta veličina koja nas motiviše i daje nam vetar u leđa.

20 stvari koje smo naučili u 2020.

 1. Ništa ne možemo sa sigurnošću da planiramo. Ni more, ni proslavu ali snašli smo se nekako. Ni otvaranje produženog boravka nije bilo planirano ali zasigurno je to ostvarenje jedne želje.
 2. Trenerka može zameniti poslovna odela. Nije važno da li smo obučeni u po najnovijoj modi, rad od kuće traži komfor.
 3. Ranac može biti odlična i večernja i dnevna torbica za rad od kuće, sasvim dovoljan. Crna tašnica, mala ili velika, svejedno je, zar ne!?
 4. Sada znamo kako se pravilno peru ruke. Toliko smo o tome slušali tokom cele godine da smo naučili do tančina.
 5. Jedna klupa u gradu može biti odličan separe. Uz čašicu razgovora provod je odličan i na otvorenom. Da li nas je mrzelo da izađemo napolje, pa sigurno da da, posebno kada je hladno. Prijatelji i smeh su ono što nas okrepljuje.
 6. Sve može preko noći da stane. I da stane i da postane pusto. 
 7. Svi imamo u kući nešto što možemo da damo za humanitarnu licitaciju. Shvatili smo da toliko dece možemo da izlečimo samo licitirajući iz svoje fotelje.
 8. Dom je tamo gde je porodica. I smeh i ljubav i toplina, sve je tu, na jednom mestu.
 9. Možemo da izdržimo i više nego što smo ikada mogli i da zamislimo.
 10. Naučili smo da čekamo. Oh da, čekali smo vesti, drage ljude, čekali smo da vreme prođe.
 11. Srbija ima toliko divnih mesta koje treba posetiti. Srbija je prelepa i za ljubitelje i avanture i čiste prirode i za mesto porodičnog odmora. Sve može da se nađe u našoj zemlji.
 12. Vetar ili kiša nisu prepreka za viđanje. Šetnja je postala neizostavni deo naše svakodnevnice
 13. Briga o sebi kao i o drugima, podjednako je važna
 14. Budimo zahvalni na svemu što imamo. Kako kažu mudraci, ne traži stalno novo i živi u sadašnjosti. Zahvalnost je ono što nas čini srećnima.
 15. Zdravlje je dovoljno. Kada smo zdravi za nas prepreke ne postoje
 16. Sve što je loše može i da prođe. I proći će, samo moramo biti strpljivi i dati sve od sebe da posle kiše dođe sunce.
 17. Slavlje je podjednako dobro i kada se slavi sa svojom porodicom i najbližim prijateljima
 18. Može proći i godina a da ne odemo na more. Čekali smo željni mora i promene ali ništa nam ne fali ni što nismo išli na more.
 19. Maske nisu prepreke za viđanje. Šarene ili jednobojne, medicinske ili pamučne, prodaja maski takođe je otvorilo mnogima nova biznis poglavlja.
 20. Sve može online da funkcioniše. Obišli smo toliko divnih mesta, videli se sa prijateljima, našminkali se za vašne sastanke a takođe naučili i mnoge modne tutorijale.

Neke stvari smo već znali a neke nove smo tokom godine naučili. Život može biti pun iznenađenja samo je važno da smo mi pozitivni (duhom a ne na medicinskim izveštajima). Čuvajmo sebe i ljude oko sebe i biće sve u redu.