fbpx

Produženi boravak i kreativan prostor za učenje i druženje

Rančevi za školu: Kako odabrati ranac po meri deteta

Kupovina rančeva za školu jeste jedna od slatkih muka za roditelje. Kažemo slatke muke, jer je prisutna sreća zbog novog početka, deca rastu, ali oseća se i mali problem prilikom izbora jer je potrebno obratiti pažnju na zaista dosta elemenata, kako biste sačuvali prava i zdrava ledja svog školarca.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, Beograd, u 2018. godini prilikom izvršenih sistematskih pregleda dece iz osnovne i srednje škole utvrdjeno je loše telesno držanje kod 15,2% dece, od čega većina odlazi na decu iz osnovne škole.

Kako vaše dete ne bi bilo deo statistike, spremilo smo vam nekoliko predloga da lakše odaberete ranac za školu, jer je i nama ovo bila potpuna nepoznanica i mislili smo ,,ma lako ćemo mi to neka ona/on izabere onaj koji mu/joj se sviđa”.⁣

Saveti za odabir ranca po meri deteta

✏ Ne samo da biste trebali kupiti ranac odgovarajuće veličine, već biste trebali prilagoditi kaiševe i spakovati knjige u njega tako da se težina ravnomerno rasporedi. 

✏ Svakako potražite onaj koji nosi potvrdu o anatomskoj ispravnosti.

✏ Ranac birate po meri deteta a ne samo po izgledu⁣. U zavisnosti od visine deteta izaberite adekvatan ranac. Nije važno da li je na rancu Elza ili Spajdermen ili neki treći popularni lik ako će se vaše dete prevrnuti dok ga nosi.

✏ Dobro je da ranac ima još jedan džep kako bi se u njega odložili ključevi i ostale sitnice za školu⁣. Najbolja opcija je ukoliko taj džep ima ringlicu za ključeve i rajsferšlus za džeparac.

✏ Ranac ne treba i prazan da bude težak, dovoljno će otežati sa knjigama i sveskama⁣.

✏ Dobro je kada ranac sa donje strane ima gumu/plastiku kako bi se zaštitio, ukoliko ga dete spusti na pod/travu/zemlju.⁣

✏ Ranac treba da bude od čvrstog materijala na delu ledja, kako bi se sprečilo savijanje i kako bi držao teret blizu kičme.

✏ Kada dete sedne sa rancem na ledjima, on ne bi trebalo da se proteže više od ramena.

Za naš prvi ranac izabrali smo potpuno neki ,,no name” jer su svi ostali bili preveliki i preteški, važno je bilo da nije veći od deteta i da ispunjava sve gore pomenute kriterijume.

I za kraj još jedan koristan savet, kako za decu tako i za roditelje: obavezno obučite dete da savije kolena kada stavlja ranac na ledja, a zatim da koristi mišiće nogu kako bi se podigao i ispravio. Ovaj savet se odnosi na podizanje bilo kog teškog tereta kako ne bi došlo do povreda.