fbpx

Produženi boravak i kreativan prostor za učenje i druženje

Upis u osnovnu školu

Priprema za školu, zar već? A tek su krenuli u vrtić

Upis u osnovnu školu može biti stresan, kako za nas kao roditelje, tako i za našu decu. Deca su nam još uvek u predškolskoj ustanovi i često se pitamo ,,Kako su tako brzo porasla?” od vrtića do školske klupe deli nas samo još nekoliko meseci i često smo zbunjeni oko toga kako treba da izgleda priprema za školu. 

Ovo su, možemo slobodno reći, emotivni meseci koji su ispred nas. Meseci pripreme i opraštanje od vaspitacica i drugara sa kojima su deca odrasla i svakodnevno provodila vreme u igri i učenju. Ovo je prvi korak ka odrastanju, prvi korak ka velikim samostalnim ljudima.

Kada ih budete videli na podijumu u predškolskoj ustanovi kako recituju pesmu ,,Doviđenja dragi vaspitači,, spremite maramice jer retko ko suzdrži suze tokom ove emotivne pesmice.

Kako izgleda priprema za školu i koje pripremne radnje moramo da obavimo pre upisa?

Listu pripremnih radnji dace vam vaspitačica i lista obično obuhvata sledeće preglede s tim da su neki pregledi već i obavljeni u vrtiću koje dete pohadja ali o tome će vas obavestiti vaspitač:

  • Očni lekar
  • Zubar
  • Logoped
  • Fizijatar
  • Pedijatar

Kako pripremiti dete za preglede?

Decu ne treba posebno pripremati za ove preglede. Ovo su rutinski pregledi na kojima se proverava opšte stanje deteta i razvoj.

Dok se na razgovoru u izabranoj skoli, kontrolišu detetove socijalne, emocionalne, intelektualne i druge sposobnosti.

Svako dete se razvija individualno i ne treba forsirati neke radnje zato što to i druga deca rade, već pratite interese i potrebe svog deteta. Vi ste njegova sigurna luka i budite mu najveća podrška.

Priprema za školu

Svako dete ima svoj sopstveni put napretka i naravno da mi kao roditelji i pedagozi koji učestvujemo u njegovom razvoju vodimo računa da li dete razvija sve sposobnosti koje su mu potrebne za polazak u školu.

A često ćemo čuti da roditelji imaju i strah kako će se njihovo dete prilagoditi na školu, na režim rada, na sedenje 30 do 45 minuta koliko traje čas pa često čujemo ,,moje dete nije spremno za skolu” Da li je to zaista tako? Koji ranac da izaberemo, da li će biti pretežak za poneti?

Da li dete treba da zna čitanje, sabiranje pre polaska u školu?

Može i ne mora. U predškolskim ustanovama deca uče da prepoznaju slova i povežu ih sa pojmovima, predmetima. Takođe, uče se i tome kako pravilno izgovoriti svako slovo i povezati reči u rečenicu. Dok je razvoj koncentracije takođe jedna od veoma važnih stvari za buduce đake prvake. 

Biće dece koja već uveliko čitaju dok vi dete učite slovima, ali to ne znači da je vaše dete lošije ili da kaska u razvoju. Dajte mu šansu da kada krene u školu shvati koje obaveze i koja znanja treba da prisvoji i dajte mu šansu da to znanje i razvija, da se trudi. 

Pomozite mu kada god vidite da je potrebno, ali smireno i polako. Ukoliko primete tenziju i strah, neće baš mnogo postici. Dobićete strahopoštovanje ali ne i znanje. 

Nekoliko saveta koje vam možemo dati možete videti na sledećem linku, vrlo je korisno i lepo objašnjeno

https://pripremazaskolu.rs/pozitivna-disciplina-dece-i-kako-je-sprovesti/

Nasa učiteljica u produženom boravku za osnovce ,,Studio Nered” kroz zabavu i profesionalni pedagoški način podstiče decu na učenje tako da za kratko vreme dete samo prihvata svoje obaveze i sa zadovoljstvom prisvaja i nova znanja. Roditelji sa kojima sarađujemo kažu da ne moraju ni da podstiču decu da rade domaće zadatke i obnavaljaju znanja, deca bez podsećanja sada sama to rade.

Spajanje više nastavnih sadržaja u produženom boravku za osnovce ,,Studio Nered"

Tokom određenih kreativnih aktivnosti koje deca rade u produženom boravku za osnovce, oni koriste različite materijale (karton, papir, drvo, plastelin, tempere). 

Jedan od zadataka koje su imali bio je izgradnje parka Čika Jove Zmaja, zamišljen tako da se tokom rada na njemu različiti školski predmeti dovedu u korelaciju (Srpski jezik, Svet oko nas, Likovna kultura, Muzička kultura). 

Funkcionalno smo povezali i uskladili nastavne sadržaje iz različitih aktivnosti koji su se međusobno dopunili. Ovakav način rada podstiče intelektualni, emocionalni i duhovni razvoj učenika i osposobljava ih da pojave i događaje u okruženju posmatraju i dožive u međusobnoj uslovljenosti i povezanosti. Primenjujući već stečena znanja iz navedenih predmeta, učenici su napravili čist park, prekriven zelenilom, u kome deca čuvaju prirodu i ponašaju se odgovorno; u njemu se nalazi i statua Čika Jove Zmaja koja zadovoljno i ponosno posmatra decu koja čitaju, recituju i pevuše njegove stihove čuvajući ga od zaborava.

Ukoliko želite da i vaše dete uči sa nama i raduje se novim znanjima, upoznavanju naše kulture, književnosti, istorije, kao i mnogim drugim stvarima korisnim za njegovo odrastanje i napredak, zakažite obilazak i posetite produženi boravak za osnovce ,,Studio Nered”.