fbpx

Produženi boravak i kreativan prostor za učenje i druženje

Zaštitimo životnu sredinu zajedno

O zaštiti životne sredine, na žalost, govorimo samo sezonski ili kada se desi neka velika ekološka katastrofa. Medjutim, više nije tajna da živimo 365 dana u godini u toj ekološkoj katastrofi, a pojedinci nikako da se opamete. Pojedinac menja sve. Pojedinac štiti životnu sredinu i pruža primer ostalima.
Tokom zimskog perioda, u kojem smo sada, sneg pokrije većinu ružnog na ulici, obraduje nas, uživamo u njemu, a šta nam posle snega ostaje? Smeće!
Smeh se istopio i jedino što vidimo na ulicama jesu velike količine smeća. Smeće koje nije tek tako ispalo na ulicu, već je sa namerom tu i bačeno i ostavljeno.

Zašto je toliko teško baciti smeće u kontejner?

Postoje odrasli ljudi koji ne mare za životnu sredinu, koji se parkiraju ili blago prikoče i izbace svoje smeće na ulicu, u komšijino dvorište, uz ogradu…
Tako postoje i deca, koju roditelji nisu naučili kako da se pravilno ophode prema prirodi i sredini u kojoj žive, jer su možda baš oni ti koji svoje smeće svuda ostavljaju.

Sve počinje od sopstvenog doma

Naučite svoju decu da za sobom pospremaju, da za sobom, u svojoj kući i dvorištu rasklanjaju, jer ako to rade kod svoje kuće, radiće i na ulici, tj. neće bacati smeće po ulici.
Naučite svoju decu da sakupljaju za svojim ljubimcima, jer kada bismo svi ostavljali izmete na ulici, na šta bi to ličilo?
Zašto je toliko teško biti fin i kulturan i voditi računa o svom kraju, svojoj okolini?
Ne prljaj, nemaš izgovor.

Saveti za zaštitu životne sredine

Delimo sa vama nekoliko saveta na tu temu, u nadi ćete zaista primenite neke od njih zarad očuvanja prirode i sredine u kojoj živimo:

? kante za sitan otpad nisu mesto za odlaganje kućnog smeća.
? kućno ili bilo kakvo drugo smeće se ne baca komšiji uz ogradu/dvorište ili ispred kuće već u kontejner.
? smeće bacite u kesu i vežite je. Dosta kontejnera, nažalost, nema poklopce i prilikom manjeg vetra smeće se rasipa po ulici.
? pokupite izmete kućnih ljubimaca, vežite ih u kesu i bacite ih u kantu.
? drveće ima nove plodove – kese. Njima nije mesto tu. Čuvajmo drveće.
? odlaganje kabastog otpada vrši se svake prve subote u mesecu. Ukoliko želite da odložite kabasti otpad ranije, pozovite gradsku čistoću i oni će to u najkraćem roku organizovati.
? komšija vam nije neprijatelj već osoba na koju se možete osloniti i zajedno možete srediti i urediti svoj kraj.

Ne prljaj, nemaš izgovor!
Zajedno možemo promeniti mnogo toga i zato učite decu kako da se odnose prema životnoj sredini, svom kraju, komšiluku i menjajte i svoje loše navike.